Pages

Monday, October 15, 2012

ခရမ္းခ်ဥ္သီးတြင္ ပါဝင္ေသာ Lycopene ဓာတ္သည္ေလသင္တုန္းေရာဂါျဖစ္ပြားမႈအႏၱရာယ္ေလ်ာ့က်ႏုိင္


ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ဖရဲသီးႏွင့္ ပန္းင႐ုတ္ ကဲ့သို႔ေသာ အသီးမ်ားတြင္ ပါဝင္သည့္ Lycopene အမည္ရွိ အနီေရာင္ ဓာတုပစၥည္း တစ္မ်ဳိးသည္ ေလသင္တုန္း ေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈ အႏၲရာယ္ ကို ေလ်ာ့ က် ေစႏုိင္သည္ဟု ဖင္လန္ ႏုိင္ငံမွ သုေတ သီမ်ား၏ ေျပာၾကား ခ်က္အရ သိရသည္။
သုေတသီ မ်ားသည္ လူေပါင္း ၁ဝ၃၁ ဦး၏ ေသြးအတြင္း၌ Lycopene ပမာဏ ပါဝင္မႈ အနည္း အမ်ား အေပၚ မူတည္ကာ အုပ္စု ေလးစု ခြဲ၍ ေလ့လာ ခဲ့ၾကသည္။ 
 
ယင္းကဲ့သို႔ ေလ့လာ ခဲ့ရာတြင္ ေတြ႕ရွိရေသာ အေျဖမ်ားအရ ေသြးအတြင္း၌ Lycopene ပမာဏ ပါဝင္မႈ မ်ားသည့္ အုပ္စုအတြင္း ၌ ေလသင္တုန္း ေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈႏႈန္း အနည္းငယ္သာ ေတြ႕ရွိခဲ့ၿပီး Lycope ne ေသြးတြင္း   ပမာဏ ပါဝင္မႈ နည္းပါးသူ အုပ္စုတြင္ ေလသင္တုန္း ေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈ ပိုမို မ်ားျပား ေၾကာင္းကို ေတြ႕ရွိခဲ့ၾကသည္။
 
Lycopene သည္ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က် ေစၿပီး ေသြးခဲျခင္းကို ကာကြယ္ ေပးႏုိင္သည့္ antioxidant တစ္မ်ဳိး အျဖစ္ အသံုးျပဳ ႏုိင္ေၾကာင္း ဖင္လန္ အေရွ႕ပိုင္း တကၠသိုလ္မွ ေဒါက္တာ ဂြၽန္နီကာပီ က ေျပာၾကားသည္။
 
အခ်ဳပ္အားျဖင့္ ဆုိရေသာ္ အသီးအႏွံႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ားမ်ားစားသံုး သူမ်ားတြင္ ေလသင္ တုန္း ေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈ ပိုမို နည္းပါးသည္ဟု သိရသည္။   
 
 
ၿမ၀တီ

0 comments:

Post a Comment