Saturday, 06 July 2013
တူနာငါးဆုိတဲ့ ငါးမည္းလုံး၊ဆာမြန္ငါးနဲ႔ဆာအင္းဆုိတဲ့ငါးေသတၱာငါးေတြကုိတစ္ပတ္မွာတစ္ႀကိမ္ ဒါမွမဟုတ္
တူနာငါးဆုိတဲ့ ငါးမည္းလုံး၊ဆာမြန္ငါးနဲ႔ဆာအင္းဆုိတဲ့ငါးေသတၱာငါးေတြကုိတစ္ပတ္မွာတစ္ႀကိမ္ ဒါမွမဟုတ္
ႏွစ္ႀကိမ္ေလာက္ စားသုံးပါက ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈကုိ
ေလ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္တာကုိ ၿဗိတိသွ် ေဆးပညာဂ်ာ
နယ္ BMJ မွာ ေဖာ္ျပထားေၾကာင္း
ဇြန္လ (၂၈) ရက္ ေသာၾကာေန႔ ဘန္ေကာက္ပုိ႔စ္ သတင္းမွာ ေဖာ္ျပထား
ပါတယ္။ အဆုိပါ
သုေတသနျပဳခ်က္ဟာ တ႐ုတ္ႏုိင္ငံကုိ အေျချပဳၿပီး အေမရိကန္ ျပည္ေထာင္စု၊
ဥေရာပနဲ႔ အာရွႏုိင္ငံ
ေတြမွာ ေနထုိင္ၾကတဲ့ ေစတနာအေလ်ာက္ ပါဝင္ကူညီေပးၾကတဲ့
လူေပါင္း (၈) သိန္းေက်ာ္ရဲ႕ ေန႔စဥ္စားသုံး
မႈ အေလ့အထမ်ားကုိ အေျခခံၿပီး
ထုတ္ျပန္ထားတဲ့ သုေတသနျပဳ ေတြ႕ရွိခ်က္ေပါင္း (၂၆) ခုကုိ ၿခံဳငုံသုံးသပ္
ကာ
ေဖာ္ထုတ္ တင္ျပထားျခင္း ျဖစ္တယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။
ငါးမ်ားမွရရွိတဲ့ အဆီမွာ လူရဲ႕ ေသြးထဲမွာ ကုိလက္စထေရာ ျဖစ္ေပၚမႈကုိ အားမေပးတဲ့ အဆီတစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ အင္သရီးေပါ့လီယန္ဆယ့္ရွေရးတစ္ ဖက္တီးအက္စစ္ (cn-3 polyunsaturated fally acid) ဒါမွမဟုတ္ n-3 PUF As လုိ႔ေခၚတဲ့ အဆီမ်ား အေျမာက္အမ်ား ပါဝင္ေနတယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။
ငါးမ်ားမွရရွိတဲ့ အဆီမွာ လူရဲ႕ ေသြးထဲမွာ ကုိလက္စထေရာ ျဖစ္ေပၚမႈကုိ အားမေပးတဲ့ အဆီတစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ အင္သရီးေပါ့လီယန္ဆယ့္ရွေရးတစ္ ဖက္တီးအက္စစ္ (cn-3 polyunsaturated fally acid) ဒါမွမဟုတ္ n-3 PUF As လုိ႔ေခၚတဲ့ အဆီမ်ား အေျမာက္အမ်ား ပါဝင္ေနတယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။
အဆုိပါ n-3 PUFAS ကုိ ငါးမ်ား၊
အေစ့၊ အဆံမ်ားနဲ႔ ဟင္းရြက္ဆီေတြမွာ အမ်ားဆုံး ေတြ႕ရတယ္လုိ႔ သတင္း
မွာ
ေဖာ္ျပထားပါတယ္။
သုေတသနျပဳခ်က္အရ n-3 PUFAS ပါတဲ့ အစားအစာမ်ားကုိ
စားသုံးတဲ့သူက အဆုိပါ အစားအစာမ်ားကုိ စားသုံးမႈ မျပဳသူေတြထက္ ရင္သားကင္ဆာ
ျဖစ္ေပၚမႈ အႏၲရာယ္ကုိ ၁၄ ရာခုိင္ႏႈန္းေလာက္ ေလ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္
ေၾကာင္း
ေတြ႕ရွိရတယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။
ရတနာပံု ဘာသာျပန္သတင္း
ရတနာပံု ဘာသာျပန္သတင္း
ရန္ကုန္နယူးေဒးလီးစ္(မီဒီယာ)
ကိုလတ္ (ပန္ဘဲတန္္:) :၆.၇.၂၀၁၃
ကိုလတ္ (ပန္ဘဲတန္္:) :၆.၇.၂၀၁၃
0 comments:
Post a Comment