Pages

Saturday, January 18, 2014

တ႐ုတ္မွ ဖေယာင္းသုတ္ ပန္းသီးမ်ား ေစ်းကြက္အတြင္း ဝင္ေရာက္

Photo: တ႐ုတ္မွ ဖေယာင္းသုတ္ ပန္းသီးမ်ား ေစ်းကြက္အတြင္း ဝင္ေရာက္
Saturday, January 18, 2014

တ႐ုတ္ျပည္သူ႔သမၼတႏိုင္ငံဘက္မွ မႏၲေလးေစ်းကြက္ အတြင္းသို႔ ပန္းသီး ေျခာက္ဘီးကား ရွစ္စီးခန္႔ ေန႔စဥ္ ဝင္ေရာက္လ်က္ရွိၿပီး ယင္းပန္းသီးမ်ား ထိခိုက္မႈ မရွိေစရန္ ဖေယာင္းသုတ္ထားမႈ ရွိေၾကာင္း ျမန္မာႏိုင္ငံ သစ္သီးဝလံႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ ပန္းမန္စိုက္ပ်ဳိးတင္ပို႔ ေရာင္းခ်သူမ်ားအသင္း ဥကၠ႒ ဦးကိုကိုေထြးက ေျပာၾကားသည္။

အဆိုပါ ဖေယာင္းအနည္းငယ္ သုတ္ထားေသာ ပန္းသီးမ်ားကို စားသုံးပါက အဆိပ္ မျဖစ္ႏိုင္ေသာ္လည္း စားသုံးမႈ မ်ားျပားလာပါက အူပိတ္၍ ေအာ့အန္ျခင္းမ်ား ျဖစ္ေလ့ရွိေသာေၾကာင့္ အဆိုပါ ဖေယာင္း သုတ္ထားေသာ ပန္းသီးမ်ား စားသုံးမည္ ဆိုပါက ေရေဆး အခြံႏႊာ၍ စားသုံးသင့္ေၾကာင္း မႏၲေလး ဆရာဝန္မ်ားအသင္း အတြင္းေရးမွဴး ေဒါက္တာေနဝင္းက ရွင္းျပသည္။

တ႐ုတ္ႏိုင္ငံမွ တင္သြင္းလာသည့္ ပန္းသီး အမ်ားစုသည္ အျမင္တြင္ အလုံး ႀကီးထြားၿပီး ေျပာင္လက္ေစရန္ ဖေယာင္း သုတ္ေလ့ရွိေၾကာင္း ခ်မ္းေအးသာစံၿမဳိ႕နယ္ မဂၤလာေစ်းမွ သစ္သီး ေရာင္းခ်သူ တစ္ဦးက ဆိုသည္။

ၿပီးခဲ့သည့္ ဇန္နဝါရီလဆန္းပိုင္းက မဟာေအာင္ေျမၿမဳိ႕နယ္တြင္ ေနထိုင္သည့္ သတၱမတန္း ေက်ာင္းသား တစ္ဦးသည္ ပန္းသီးကို ေရမေဆးဘဲ စားသုံးၿပီးေနာက္တြင္ ေအာ့အန္ခဲ့ေၾကာင္း အဆိုပါ ေက်ာင္းသား၏ မိခင္ျဖစ္သူ ေဒၚလွခင္က ေျပာၾကားသည္။

“သားက ေအာ့အန္ေတာ့ ဘာလို႔လဲ၊ မတည့္တာေတြ စားမိလား၊ အေအး ပတ္တာလား ေမးၾကည့္ေတာ့ ကေလးက ဘာမွ အစားမမွားဘူး၊ အေအး မပတ္ဘူး၊ ပန္းသီးစားၿပီးမွ ျဖစ္တာဆိုေတာ့ ပန္းသီးကို အဝတ္နဲ႔ သုတ္လိုက္တဲ့ အခ်ိန္မွာ ဖေယာင္းေတြ ထြက္လာတယ္” ဟု ေဒၚလွခင္က ဆိုသည္။

ဖေယာင္းသည္ ေရနံဆီ အုပ္စုထဲတြင္ ပါဝင္သည့္အတြက္ အဆိပ္ျဖစ္ႏိုင္ၿပီး အဆိုပါ ဖေယာင္း သုတ္ထားသည့္ သစ္သီးမ်ားကို စားသုံးလိုပါက ေရေဆး၊ အခြံႏႊာ၍ စားသုံးသင့္ေၾကာင္း မႏၲေလးျပည္သူ႔ေဆး႐ုံႀကီး ေဆးႏွင့္လူမႈဆက္ဆံေရး အရာရွိ ဦးမင္းလြင္က ေျပာဆိုသည္။

“ပန္းသီးအလုံး ေအာင္ဖို႔အတြက္ ပိုးသတ္ေဆးေတြ သုံးရတာေတြရွိတယ္။ အဲဒီ ပိုးသတ္ေဆးရယ္၊ ဖေယာင္းရယ္ ေတြ႕ၿပီး ေအာ့အန္ တာေတြလည္း ျဖစ္ႏိုင္တယ္” ဟု ေဒါက္တာေနဝင္းက ရွင္းျပသည္။

ဆီးခ်ဳိေရာဂါရွိသူမ်ား ပန္းသီး စားသုံးပါက ပန္းသီးသည္ အခ်ဳိဓာတ္ ပါဝင္ၿပီး ပန္းသီး၏ အခြံမ်ားကို စားသုံးပါက ဆီးခ်ဳိ က်ႏိုင္ကာ ဆီး၊ ဝမ္း မွန္ကန္မႈ ရွိေသာ္လည္း ဖေယာင္းသုတ္ထားမႈ ရွိမရွိ သတိထား စားသုံးသင့္ေၾကာင္း မႏၲေလးၿမဳိ႕ေတာ္ရွိ အေထြေထြေရာဂါကု ဆရာဝန္ႀကီးမ်ားက ေျပာၾကားသည္။

The Voice Weekly

RangonNewsDaily:: January . 18 .2014
တ႐ုတ္ျပည္သူ႔သမၼတႏိုင္ငံဘက္မွ မႏၲေလးေစ်းကြက္ အတြင္းသို႔ ပန္းသီး ေျခာက္ဘီးကား ရွစ္စီးခန္႔ ေန႔စဥ္ ဝင္ေရာက္လ်က္ရွိၿပီး ယင္းပန္းသီးမ်ား ထိခိုက္မႈ မရွိေစရန္ ဖေယာင္းသုတ္ထားမႈ ရွိေၾကာင္း ျမန္မာႏိုင္ငံ သစ္သီးဝလံႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ ပန္းမန္စိုက္ပ်ဳိးတင္ပို႔ ေရာင္းခ်သူမ်ားအသင္း ဥကၠ႒ ဦးကိုကိုေထြးက ေျပာၾကားသည္။ အဆိုပါ ဖေယာင္းအနည္းငယ္ သုတ္ထားေသာ ပန္းသီးမ်ားကို စားသုံးပါက အဆိပ္ မျဖစ္ႏိုင္ေသာ္လည္း စားသုံးမႈ မ်ားျပားလာပါက အူပိတ္၍ ေအာ့အန္ျခင္းမ်ား ျဖစ္ေလ့ရွိေသာေၾကာင့္ အဆိုပါ ဖေယာင္း သုတ္ထားေသာ ပန္းသီးမ်ား စားသုံးမည္ ဆိုပါက ေရေဆး အခြံႏႊာ၍ စားသုံးသင့္ေၾကာင္း မႏၲေလး ဆရာဝန္မ်ားအသင္း အတြင္းေရးမွဴး ေဒါက္တာေနဝင္းက ရွင္းျပသည္။

တ႐ုတ္ႏိုင္ငံမွ တင္သြင္းလာသည့္ ပန္းသီး အမ်ားစုသည္ အျမင္တြင္ အလုံး ႀကီးထြားၿပီး ေျပာင္လက္ေစရန္ ဖေယာင္း သုတ္ေလ့ရွိေၾကာင္း ခ်မ္းေအးသာစံၿမဳိ႕နယ္ မဂၤလာေစ်းမွ သစ္သီး ေရာင္းခ်သူ တစ္ဦးက ဆိုသည္။

ၿပီးခဲ့သည့္ ဇန္နဝါရီလဆန္းပိုင္းက မဟာေအာင္ေျမၿမဳိ႕နယ္တြင္ ေနထိုင္သည့္ သတၱမတန္း ေက်ာင္းသား တစ္ဦးသည္ ပန္းသီးကို ေရမေဆးဘဲ စားသုံးၿပီးေနာက္တြင္ ေအာ့အန္ခဲ့ေၾကာင္း အဆိုပါ ေက်ာင္းသား၏ မိခင္ျဖစ္သူ ေဒၚလွခင္က ေျပာၾကားသည္။

“သားက ေအာ့အန္ေတာ့ ဘာလို႔လဲ၊ မတည့္တာေတြ စားမိလား၊ အေအး ပတ္တာလား ေမးၾကည့္ေတာ့ က
ေလးက ဘာမွ အစားမမွားဘူး၊ အေအး မပတ္ဘူး၊ ပန္းသီးစားၿပီးမွ ျဖစ္တာဆိုေတာ့ ပန္းသီးကို အဝတ္နဲ႔ သုတ္လိုက္တဲ့ အခ်ိန္မွာ ဖေယာင္းေတြ ထြက္လာတယ္” ဟု ေဒၚလွခင္က ဆိုသည္။

ဖေယာင္းသည္ ေရနံဆီ အုပ္စုထဲတြင္ ပါဝင္သည့္အတြက္ အဆိပ္ျဖစ္ႏိုင္ၿပီး အဆိုပါ ဖေယာင္း သုတ္ထား
သည့္ သစ္သီးမ်ားကို စားသုံးလိုပါက ေရေဆး၊ အခြံႏႊာ၍ စားသုံးသင့္ေၾကာင္း မႏၲေလးျပည္သူ႔ေဆး႐ုံႀကီး
 ေဆးႏွင့္လူမႈဆက္ဆံေရး အရာရွိ ဦးမင္းလြင္က ေျပာဆိုသည္။

“ပန္းသီးအလုံး ေအာင္ဖို႔အတြက္ ပိုးသတ္ေဆးေတြ သုံးရတာေတြရွိတယ္။ အဲဒီ ပိုးသတ္ေဆးရယ္၊ ဖေယာင္း
ရယ္ ေတြ႕ၿပီး ေအာ့အန္ တာေတြလည္း ျဖစ္ႏိုင္တယ္” ဟု ေဒါက္တာေနဝင္းက ရွင္းျပသည္။

ဆီးခ်ဳိေရာဂါရွိသူမ်ား ပန္းသီး စားသုံးပါက ပန္းသီးသည္ အခ်ဳိဓာတ္ ပါဝင္ၿပီး ပန္းသီး၏ အခြံမ်ားကို စားသုံးပါ
က ဆီးခ်ဳိ က်ႏိုင္ကာ ဆီး၊ ဝမ္း မွန္ကန္မႈ ရွိေသာ္လည္း ဖေယာင္းသုတ္ထားမႈ ရွိမရွိ သတိထား စားသုံးသင့္
ေၾကာင္း မႏၲေလးၿမဳိ႕ေတာ္ရွိ အေထြေထြေရာဂါကု ဆရာဝန္ႀကီးမ်ားက ေျပာၾကားသည္။

The Voice  , kolatt(PBDN)
RangonNewsDaily

0 comments:

Post a Comment