Saturday, June 29, 2013
လမ္းေဘးအသားကင္ဆိုင္မ်ားတြင္ ေရာင္းခ်ေနသည့္အကင္မ်ား၌အစာအဆိပ္သင့္မႈကို ျဖစ္ေစေသာE.coli
လမ္းေဘးအသားကင္ဆိုင္မ်ားတြင္ ေရာင္းခ်ေနသည့္အကင္မ်ား၌အစာအဆိပ္သင့္မႈကို ျဖစ္ေစေသာE.coli
ပိုး စစ္ေဆးေတြ႕ရႇိခဲ့ေၾကာင္း ေဆးသုေတသန ဦးစီးဌာန (ေအာက္ျမန္မာျပည္)၊ ဇီ၀အဆိပ္ေဗဒ သုေတသန ဌာနခြဲမႇ သိရသည္။
စစ္ေဆးမႈ ျပဳလုပ္ရန္အတြက္ရန္ကုန္တုိင္းေဒသႀကီးအတြင္းရႇိလမ္းေဘးအသားကင္
ဆိုင္မ်ားမႇ ၀က္၊ ၾကက္၊
ဆိတ္ အသားကင္ နမူနာ စုစုေပါင္း ၇၅ ခုကို
ဓာတ္ခြဲစစ္ေဆးခ့ဲၿပီး E.coli ပိုးမ်ားအနက္ အစာအဆိပ္သင့္မႈ
ကို ျဖစ္ေစသည့္
Verotoxcin V1 ႏႇင့္ V2 ကို ေတြ႕ရႇိခဲ့ျခင္း ျဖစ္သည္။
ၾကက္ႏႇင့္ ၀က္ကင္မ်ားတြင္ စစ္ေဆးေတြ႕ရႇိခဲ့ၿပီး အခ်ဳိ႕၀က္သားကင္မ်ားတြင္ Verotoxcin V1,V2 ႏႇစ္မ်ဳိးလံုး ပါ၀င္ေနေၾကာင္းႏႇင့္ ယင္းပိုးပါ၀င္သည့္ အစားအေသာက္မ်ားကို စားသံုးမိပါက ပ်ဳိ႕ျခင္း၊ အန္ျခင္း၊ အလြန္
ၾကက္ႏႇင့္ ၀က္ကင္မ်ားတြင္ စစ္ေဆးေတြ႕ရႇိခဲ့ၿပီး အခ်ဳိ႕၀က္သားကင္မ်ားတြင္ Verotoxcin V1,V2 ႏႇစ္မ်ဳိးလံုး ပါ၀င္ေနေၾကာင္းႏႇင့္ ယင္းပိုးပါ၀င္သည့္ အစားအေသာက္မ်ားကို စားသံုးမိပါက ပ်ဳိ႕ျခင္း၊ အန္ျခင္း၊ အလြန္
အမင္း
ဗိုက္ရစ္နာျခင္း၊ ၀မ္းသြားျခင္းကို ျဖစ္ေစႏိုင္...
''စစ္ေဆးတဲ့ေနရာမႇာ ၾကက္၊ ၀က္၊ ဆိတ္ အသားကင္နမူနာ ၂၅ ခု ဆီယူၿပီး စစ္ေဆးခဲ့ၿပီး အဲဒီအသားကင္ထဲ
''စစ္ေဆးတဲ့ေနရာမႇာ ၾကက္၊ ၀က္၊ ဆိတ္ အသားကင္နမူနာ ၂၅ ခု ဆီယူၿပီး စစ္ေဆးခဲ့ၿပီး အဲဒီအသားကင္ထဲ
မႇာ E.coli ပိုးကို ရႇာတယ္။ E.coli ပိုးေတြကို
ဓာတ္ခြဲ စစ္ေဆးၾကည့္ေတာ့ Verotoxcin V1 ႏႇင့္ V2 ကို စစ္ေဆး
ေတြ႕ရႇိခဲ့တယ္။
အဲဒါက လတ္တေလာ အစာအဆိပ္သင့္မႈကို ျဖစ္ေစတယ္။ အခုစစ္ေဆး ေတြ႕ရႇိခဲ့တဲ့
ပိုးေတြ
က အရမ္းျပင္းထန္တာမ်ဳိး မဟုတ္ေပမယ့္ ျပင္းထန္တဲ့ E.coli ပိုးမ်ဳိးသာ
ပါ၀င္ခဲ့မယ္ဆိုရင္ လူကို ေသေစႏိုင္
ပါတယ္'' ဟု ဇီ၀အဆိပ္ေဗဒ သုေတသနဌာနခြဲမႇ
ေဒါက္တာေသာင္းလႇက ေျပာျပခဲ့သည္။
အဆိုပါ အစာအဆိပ္သင့္မႈကို ျဖစ္ေစသည့္ ပိုးမ်ားကို ၾကက္ႏႇင့္ ၀က္ကင္မ်ားတြင္ စစ္ေဆးေတြ႕ရႇိခဲ့ၿပီး အခ်ဳိ႕
အဆိုပါ အစာအဆိပ္သင့္မႈကို ျဖစ္ေစသည့္ ပိုးမ်ားကို ၾကက္ႏႇင့္ ၀က္ကင္မ်ားတြင္ စစ္ေဆးေတြ႕ရႇိခဲ့ၿပီး အခ်ဳိ႕
၀က္သားကင္မ်ားတြင္Verotoxcin V1,V2 ႏႇစ္မ်ဳိးလံုးပါ၀င္ေနေၾကာင္းႏႇင့္ယင္းပိုးပါ၀င္သည့္အစားအေသာက္
မ်ားကို စားသံုးမိပါက
ပ်ဳိ႕ျခင္း၊ အန္ျခင္း၊ အလြန္အမင္း ဗိုက္ရစ္နာျခင္း၊ ၀မ္းသြားျခင္းကို ျဖစ္ေစႏိုင္ေၾကာင္း
လည္း သိရသည္။
Eleven Media , RangonNewsDaily
kolatt(PBDN): 29.6.2013
Eleven Media , RangonNewsDaily
kolatt(PBDN): 29.6.2013
0 comments:
Post a Comment