Pages

Sunday, January 6, 2013

ဥတစ္လံုးလံုး(အနွစ္ပါမက်န္) စားျခင္းက ေသြးတြင္းေကာင္းေသာ အဆီမ်ားေစျပီး မေကာင္းအဆီနည္းေစနိုင္

ဥတစ္လံုးလံုး(အနွစ္ပါမက်န္) စားျခင္းက ေသြးတြင္းေကာင္းေသာ
အဆီမ်ားေစျပီး မေကာင္းအဆီနည္းေစနိုင္

ယခင္ေလ့လာမႈမ်ားအရအေမရိကန္ လူဦးေရ၏၃၄ရာခိုင္နႈန္းခန့္မွာ Metabolic Syndrome ဟု ေခၚသည့္ ဇီဝရုပ္ျဖစ္ ပ်က္မႈ မမွန္ေသာေၾကာင့္ျဖစ္တတ္သည့္ ေရာဂါလကၡဏာမ်ားျဖစ္ပြားေနေၾကာင္း သိရသည္။ဤကဲ့သို့ျဖစ္ပြားရာ၌လည္း အမ်ိဳးသမီးမ်ားမွာအမ်ိဳးသားမ်ားထက္ ပို၍ျဖစ္ပြားၾကသည္။ အေၾကာင္းမွာ အမ်ိဳးသမီးမ်ားကအမ်ိဳးသားမ်ားထက္ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားမႈပိုနည္းေသာေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။ အကယ္၍ လူတစ္ေယာက္တြင္ ေအာက္ပါအခ်က္မ်ားမွ သံုးခ်က္ နွင့္ အထက္ရိွလွ်င္ metabolic Syndrome ျဖစ္ပြားေနျပီ ျဖစ္သည္။ ယင္းအခ်က္မ်ားမွာ (၁)ထရိုင္ဂလစ္စ ရိုက္အဆီမ်ားျခင္း၊ (၂) HDL ကိုလက္စထေရာ ဟုေခၚသည့္ခနၶာကိုယ္အတြက္ ေကာင္းသည့္အဆီေလ်ာ့နည္းလာျခင္း၊ (၃)ခါးတုတ္လာျခင္း၊(၄)ေသြးတြင္းသၾကား ဓာတ္တက္လာျခင္း (၅)ေသြးတိုးလာျခင္း တို့ျဖစ္သည္၊၊အကယ္၍လူတစ္ေယာက္ တြင္ metabolic syndrome ျဖစ္ ပြားေနလွ်င္နွလံုးေရာဂါ၊ဆီးခ်ိဳေရာဂါစ သည့္ရာဂါ မ်ား ျဖစ္နိုင္ေခ်ပိုမ်ားလာ ေလသည္၊၊ထို့ေၾကာင္အစားအေသာက္ တြင္ပါဝင္ေသာကိုလက္စထေရာနွင္ပတ္ သက္ျပီးအခ်က္အလက္ အမ်ိဳးမ်ိဳး ထြက္ ေပၚလာေလသည္။က်န္းမာေရးျပႆနာမ်ားနွင့္ရင္ဆိုင္ေနရေသာလူအမ်ား စုက ဥမ်ားအပါအဝင္အျခားအစားအစာ မ်ားမွေရွာင္ၾကဥ္ၾကေၾကာင္းေတြ့ရသည္။ ယခုေလ့လာမႈတြင္ သက္လတ္ပိုင္း Metabolic Syndrome ျဖစ္ပြားေန သူအမ်ိဳးသားမ်ား အမ်ိဳးးသမီးမ်ား အတြက္ ရည္ရြယ္ျပီး ျပဳလုပ္ခဲ့ျခင္းျဖစ္ သည္။ယခုေလ့လာမႈတြင္ပါဝင္သူမ်ား အားနွစ္ဖဲြ့ခဲြ၍တစ္ဖဲြ့သည္တစ္ရက္လွ်င္ ဥသံုးလံုးစားေစ၍၊ က်န္တစ္ဖဲြ့ အားယင္း သံုးလံုးနွင့္အာဟာရညီမွ်သည့္ကာဗိုဟိုက္ျဒိတ္ ေလ်ာ့ခ်ထားေသာ အစားမ်ား အားေကြ်းခဲ့သည္၊၊သံုးလၾကာျပီးေနာက္ ယင္းနွစ္ဖဲြ့အားျပန္လည္ စစ္ေဆးၾကည့္ သည့္အခါဥသံုးလံုးပံုမွန္စားေသာအဖဲြ့ တြင္မစမ္းသပ္မီ ကထက္ပို၍အဆီစား သံုးမႈနွစ္ဆခန့္ပိုမ်ားေသာ္လည္း ေသြးတြင္း မေကာင္းေသာ အဆီမ်ားတက္ လာျခင္းမရိွေၾကာင္းေတြ့ရသည္၊၊ထို့ျပင္ ဥစားေသာအဖဲြ့ နွင့္ မစားဘဲေရွာင္ေသာ အဖဲြ့နွစ္ဖဲြ့လံုးတြင္ ေကာင္းေသာကို လက္စထေရာ HDL ျမင့္တက္ လာျပီး ေသြးတြင္း အဆီအေျခအေန မ်ားပိုေကာင္း လာ ေၾကာင္းေတြ့ရသည္။ ဥအနွစ္စားၿခင္း ကေရာဂါျဖစ္ေစနိုင္ေသာအေျခ အေနရိွသည့္သူမ်ား တြင္ ေကာင္းမြန္ ေသာရလဒ္မ်ားကို ရေစသည္။ ပံုမွန္ဥ တစ္လံုးလံုးစားသံုးသူ(အနွစ္ပါစားသံုးသူ) မ်ားသည္ဥေရွာင္ ၍စားသံုးသူ မ်ားထက္ HDL ပိုမ်ားလာျပီး LDL/HDL အခ်ိဳးပိုနည္းလာေၾကာင္းေတြ့ ရသည္။ ဥတစ္လံုးတြင္ ခနၶာကိုယ္အတြက္မရိွမ ျဖစ္လိုအပ္ေသာ ဗီတာမင္နွင့္ သတၲုဓာတ္ ၁၃မ်ိဳးထိ ပါဝင္ေၾကာင္း သိရသည္။

အဝင္း Ref:MNT
Vol-2,No-1

ေအးခ်မ္းမြန္မွ Health Updates Journal  တြင္ေဖာ္ျပေသာ သတင္းကို မူရင္းအတိုင္းမွ်ေ၀ျခင္းျဖစ္ပါသည္

ယခင္ေလ့လာမႈမ်ားအရအေမရိကန္ လူဦးေရ၏၃၄ရာခိုင္နႈန္းခန့္မွာ Metabolic Syndrome ဟု ေခၚသည့္ ဇီ
ဝရုပ္ျဖစ္ ပ်က္မႈ မမွန္ေသာေၾကာင့္ျဖစ္တတ္သည့္ ေရာဂါလကၡဏာမ်ားျဖစ္ပြားေနေၾကာင္း သိရသည္။ဤ
ကဲ့သို့ျဖစ္ပြားရာ၌လည္း အမ်ိဳးသမီးမ်ားမွာအမ်ိဳးသားမ်ားထက္ ပို၍ျဖစ္ပြားၾကသည္။
အေၾကာင္းမွာ အမ်ိဳးသမီးမ်ားကအမ်ိဳးသားမ်ားထက္ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားမႈပိုနည္းေသာေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။ အကယ္၍ လူတစ္ေယာက္တြင္ ေအာက္ပါအခ်က္မ်ားမွ သံုးခ်က္ နွင့္ အထက္ရိွလွ်င္ metabolic Syndrome
 ျဖစ္ပြားေနျပီ ျဖစ္သည္။ ယင္းအခ်က္မ်ားမွာ (၁)ထရိုင္ဂလစ္စ ရိုက္အဆီမ်ားျခင္း၊ (၂) HDL ကိုလက္စထ
ေရာ ဟုေခၚသည့္ခနၶာကိုယ္အတြက္ ေကာင္းသည့္အဆီေလ်ာ့နည္းလာျခင္း၊ (၃)ခါးတုတ္လာျခင္း၊(၄)ေသြး
တြင္းသၾကား ဓာတ္တက္လာျခင္း (၅)ေသြးတိုးလာျခင္း တို့ျဖစ္သည္၊၊

အကယ္၍လူတစ္ေယာက္ တြင္ metabolic syndrome ျဖစ္ ပြားေနလွ်င္နွလံုးေရာဂါ၊ဆီးခ်ိဳေရာဂါစ သည့္ရာဂါ မ်ား ျဖစ္နိုင္ေခ်ပိုမ်ားလာ ေလသည္၊၊ထို့ေၾကာင္အစားအေသာက္ တြင္ပါဝင္ေသာကိုလက္စထေရာနွင္ပတ္ သက္ျပီးအခ်က္အလက္ အမ်ိဳးမ်ိဳး ထြက္ ေပၚလာေလသည္။က်န္းမာေရးျပႆနာမ်ားနွင့္ရင္ဆိုင္ေနရေသာ
လူအမ်ား စုက ဥမ်ားအပါအဝင္အျခားအစားအစာ မ်ားမွေရွာင္ၾကဥ္ၾကေၾကာင္းေတြ့ရသည္။ ယခုေလ့လာ
မႈတြင္ သက္လတ္ပိုင္း Metabolic Syndrome ျဖစ္ပြားေန သူအမ်ိဳးသားမ်ား အမ်ိဳးးသမီးမ်ား အတြက္ ရည္ရြယ္
ၿပီး ျပဳလုပ္ခဲ့ျခင္းျဖစ္ သည္။ယခုေလ့လာမႈတြင္ပါဝင္သူမ်ား အားနွစ္ဖဲြ့ခဲြ၍တစ္ဖဲြ့သည္တစ္ရက္လွ်င္ ဥသံုးလံုး
စားေစ၍၊ က်န္တစ္ဖဲြ့ အားယင္း သံုးလံုးနွင့္အာဟာရညီမွ်သည့္ကာဗိုဟိုက္ျဒိတ္ ေလ်ာ့ခ်ထားေသာ အစား
မ်ား အားေကြ်းခဲ့သည္၊၊

သံုးလၾကာျပီးေနာက္ ယင္းနွစ္ဖဲြ့အားျပန္လည္ စစ္ေဆးၾကည့္ သည့္အခါဥသံုးလံုးပံုမွန္စားေသာအဖဲြ့ တြင္မ
စမ္းသပ္မီ ကထက္ပို၍အဆီစား သံုးမႈနွစ္ဆခန့္ပိုမ်ားေသာ္လည္း ေသြးတြင္း မေကာင္းေသာ အဆီမ်ားတက္ လာျခင္းမရိွေၾကာင္းေတြ့ရသည္၊၊ထို့ျပင္ ဥစားေသာအဖဲြ့ နွင့္ မစားဘဲေရွာင္ေသာ အဖဲြ့နွစ္ဖဲြ့လံုးတြင္ ေကာင္း
သာကို လက္စထေရာ HDL ျမင့္တက္ လာျပီး ေသြးတြင္း အဆီအေျခအေန မ်ားပိုေကာင္း လာ  ေၾကာင္း
ေတြ့ရသည္။ 

ဥအနွစ္စားၿခင္း ကေရာဂါျဖစ္ေစနိုင္ေသာအေျခ အေနရိွသည့္သူမ်ား တြင္ ေကာင္းမြန္ ေသာရလဒ္မ်ားကို ရေစသည္။ ပံုမွန္ဥ တစ္လံုးလံုးစားသံုးသူ(အနွစ္ပါစားသံုးသူ) မ်ားသည္ဥေရွာင္ ၍စားသံုးသူ မ်ားထက္ HDL ပိုမ်ားလာျပီး LDL/HDL အခ်ိဳးပိုနည္းလာေၾကာင္းေတြ့ ရသည္။ ဥတစ္လံုးတြင္ ခနၶာကိုယ္အတြက္မရိွမ ျဖစ္
လိုအပ္ေသာ ဗီတာမင္နွင့္ သတၲုဓာတ္ ၁၃မ်ိဳးထိ ပါဝင္ေၾကာင္း သိရသည္။

အဝင္း Ref:MNT
Vol-2,No-1
Health Updates Journal 

0 comments:

Post a Comment