Pages

Pages - Menu

Tuesday, March 19, 2013

ျမန္မာႏိုင္ငံက တင္သြင္းတဲ့ ကုန္ပစၥည္းတခ်ိဳ႕ ပိတ္ပင္ခံရ

အိႏၵိယႏုိင္ငံ မဏိပူရျပည္နယ္ကို ျမန္မာျပည္က တရားမဝင္ တင္သြင္းတဲ့ စားေသာက္ကုန္တခ်ဳိ႕ ေရာင္းခ်ခြင့္ကို မဏိပူရျပည္နယ္ က်န္းမာေရးဝန္ႀကီးဌာန အမိန္႔နဲ႔ မတ္လ ၁၈ ရက္ေန႔က စၿပီး ပိတ္ပင္လိုက္ပါတယ္။ ပိတ္ပင္ခံရတဲ့ စားေသာက္ကုန္ပစၥည္းေတြကေတာ့ Mikko, Calcium ေကြကာနဲ႔ ငါးေၾကာ္ထုပ္ေတြျဖစ္ၿပီး ထုတ္လုပ္မႈဆုိင္ရာ အခ်က္အလက္နဲ႔ သက္တမ္းကုန္ဆံုးမယ့္ရက္ေတြ အတိအက် မပါဝင္တာ၊ ပါဝင္တဲ့ပစၥည္းေတြနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး စားသံုးသူေတြအတြက္ ေဘးအႏၱရာယ္ျဖစ္မွာစိုးတာေၾကာင့္ အခုလုိ ပိတ္ပင္လိုက္တာလို႔ မဏိပူရျပည္နယ္ က်န္းမာေရးဝန္ႀကီး Phugzathang Tonsing ကေျပာဆိုေၾကာင္း မေန႔ကထုတ္ေဝတဲ့ အိႏၵိယေန႔စဥ္ထုတ္ သတင္းစာ The Hindu မွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။

အခုလို ပိတ္ပင္လိုက္တာနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး ျမန္မာအမ်ားစုေနထိုင္တဲ့ မဏိပူရျပည္နယ္ ခ်ဴရာခ်န္ပူရ္ၿမိဳ႕မွာ ျမန္မာအစားအေသာက္ေတြ လက္လီလက္ကားေရာင္းေနတဲ့ မမင္းသဲလ္က အခုလို ေျပာပါတယ္။

“အဓိက က ျမန္မာျပည္က ပစၥည္းမွာ Expire Date ေတြ ဘာေတြ မရွိလို႔ေပါ့ေနာ္။ အဲဒါၿပီးေတာ့ ေနာက္တခ်က္က က်ေတာ့ Mikko ကတ္ဗံုးေတြ ရွိတယ္ မလား။ အဲဒါကို သူတို႔ တေယာက္က လက္ေတြ႔ Practical ဆင္းေနမွာ လူတေယာက္ ဆံုး႐ႈံးမႈ ရွိသြားတယ္။ အဲဒီလိုမ်ဳိး သတင္းလည္း နည္းနည္းပါးပါး ထြက္တယ္ေပါ့။ အဲဒါမ်ဳိးနဲ႔ သူက ပိတ္ဖို႔ ႀကိဳးစားတာ။ Mikko ရယ္၊ ကယ္လ္စီယမ္ေကြကြာရယ္၊ ၿပီးေတာ့ ငါးေၾကာ္ထုပ္ေလးေတြ။ အဲဒီသံုးမ်ဳိးပါပဲ။ အဓိက ပိတ္ထားတာေပါ့။”

ဒီပစၥည္းေတြဟာ တရားဝင္တင္သြင္းတာ မဟုတ္တဲ့အျပင္ အဓိက ေရာင္းေကာင္းတဲ့ စားေသာက္ကုန္ေတြ ျဖစ္ေနတာေၾကာင့္ အခုလို ပိတ္ပင္လိုက္တာျဖစ္ၿပီး ပစၥည္းေရာင္းသူအခ်ိဳ႕နဲ႔ ပစၥည္းေတြကို မေန႔က ဖမ္းဆီး သိမ္းယူတာေတြ ရိွခဲ့တယ္လုိ႔လည္း မမင္းသဲလ္က ေျပာပါတယ္။

အခု ပိတ္ပင္လိုက္တဲ့ စားေသာက္ကုန္ေတြဟာ ႏွစ္ႏုိင္ငံ တရားဝင္ကုန္သြယ္ခြင့္ တံဆိပ္မပါဝင္တာေၾကာင့္ ျဖစ္ေၾကာင္း၊ ဒါ့အျပင္ ၾကက္သား၊ အမဲသားနဲ႔ ငါးစတဲ့ ျမန္မာႏိုင္ငံက တင္သြင္းတဲ့ စည္သြပ္ဘူးေတြကိုလည္း အိႏၵိယႏုိင္ငံ ေျမာက္ပိုင္း နာဂလန္းေဒသမွာ ပိတ္ပင္ထားတယ္လို႔ The Hindu သတင္းစာမွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။

အိႏၵိယ-ျမန္မာ ႏွစ္ႏုိင္ငံ လြတ္လပ္စြာ ကုန္သြယ္မႈအရ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ သစ္၊ သံနဲ႔ သံထည္၊ အေသးစား စက္ပစၥည္းကိရိယာနဲ႔ ေဆးဝါးစတဲ့ ကုန္အမ်ဳိးအစားေပါင္း ၄၀ ကိုသာ အစိုးရေတြက ခြင့္ျပဳထားတာျဖစ္ပါတယ္။
RFA(Burmese),Rangonnewsdaily
RND:  :19.3.2013 

No comments:

Post a Comment