RangonNewsDaily: May . 30 .2014
လိပ္ေခါင္းေၾကာင့္ နာက်င္မႈ၊ ယားယံမႈနဲ႔ ေရာင္ရမ္းမႈေတြကို ခံစား ေနရပါသလား။ လိပ္ေခါင္း ေဝဒနာေတြ သက္သာေစဖို႔ ေအာက္ပါ လြယ္ကူတဲ့ ကုသနည္းေတြကို လိုက္နာေပးပါ။
၁) ေရကုထံုးသံုးပါ
ေရဟာ ေရာင္ရမ္းနာက်င္ကာ ယားယံေနတဲ့ လိပ္ေခါင္းကို သက္သာ ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ စအိုတစ္ဝိုက္ကို ေအးျမတဲ့ အဝတ္စတစ္စ ကပ္တာ ဒါမွမဟုတ္ ၁၀ မိနစ္ေလာက္ ၾကက္သီးေႏြးေရထဲ စိမ္ေပးတာကို လုပ္ေပးပါ။ လိပ္ေခါင္းရွိသူ အမ်ားစုဟာ အိမ္သာသံုးစကၠဴ အစား စိုစြတ္တဲ့ အိမ္သာသံုး တစ္သွ်ဴးနဲ႔ ညင္ညင္သာသာ သုတ္ေပးတာေၾကာင့္ လိပ္ေခါင္း သက္သာတာကို ေတြ႕ရွိရပါတယ္။
၂) မိမိဘာသာ အလြယ္တကူ ဝယ္ႏိုင္ေသာေဆးမ်ား သံုးပါ
မိမိဘာသာ အလြယ္တကူ ဝယ္ႏိုင္တဲ့ လိပ္ေခါင္း ေပ်ာက္ေဆးေတြဟာ လိပ္ေခါင္း ေဝဒနာေတြကို ယာယီနဲ႔ အျမန္ သက္သာ ေစပါတယ္။ ခရင္မ္၊ ဂ်ဲလ္၊ ဟိုက္ဒ႐ိုေကာ္တီဇုန္း ပါတဲ့ လိပ္ေခါင္းကု လိမ္းေဆးစတာေတြက လိပ္ေခါင္းကို သက္သာ ေစႏိုင္ပါတယ္။ လိပ္ေခါင္းက နာက်င္ကာ ေရာင္ရမ္းေနရင္ ပါရာစီတေမာ၊ အက္စပရင္နဲ႔ အိုင္ဗ်ဴ ပ႐ိုဖင္တို႔ပါတဲ့ အကိုက္အခဲ ေပ်ာက္ေဆးေတြကို မီွဝဲေပးဖုိ႔ လိုပါတယ္။
၃) အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားမ်ားစားပါ
အမွ်င္ဓာတ္ဟာ ဝမ္းမွန္မွန္ သြားေစၿပီး အူလႈပ္ရွားမႈကို ေကာင္းမြန္ ေစပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားမ်ားပါတဲ့ အစားအေသာက္ေတြက လိပ္ေခါင္းေၾကာင့္ နာက်င္မႈကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီး ဝမ္းေပ်ာ့ေပ်ာ့ သြားေစကာ ဝမ္းကို အလြယ္တကူ သြားေစႏိုင္ပါတယ္။
အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားမ်ားပါဝင္တဲ့ အစားအစာေတြက သစ္သီး၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ဖြဲႏု၊ အခြံခၽြတ္မထားတဲ့ ေကာက္ႏွံနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ ေပါင္မုန္႔ညိဳ၊ ေကြကာ စတာေတြကို မ်ားမ်ား စားေပးပါ။ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားမ်ားပါတဲ့ အစားအေသာက္ေတြကို စားတာက အူမႀကီး ကင္ဆာ၊ ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ အဝလြန္တာေတြလို ျပင္းထန္တဲ့ ေရာဂါေတြရဲ႕ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္။
၄) အစားအေသာက္မွ အမွ်င္ဓာတ္မရလွ်င္ အမွ်င္ဓာတ္ ျဖည့္စြက္ေဆး မွီဝဲပါ
လူအမ်ားစုဟာ အစားအေသာက္မွ အမွ်င္ဓာတ္ အလံုအေလာက္ရဖို႔ ခက္ခဲ တတ္ပါတယ္။ ဒါဆိုရင္ အမွ်င္ဓာတ္ ပါတဲ့ ျဖည့္စြက္ေဆးကို မွီဝဲသင့္ပါတယ္။ ဒါမွ ဝမ္းေပ်ာ့ေပ်ာ့သြားမွာ ျဖစ္ၿပီး လိပ္ေခါင္း ျဖစ္ႏိုင္ေျခနဲ႔ လိပ္ေခါင္းရွိေနသူေတြမွာ နာက်င္မႈကို ေလ်ာ့က် ေစႏိုင္ပါတယ္။
၅) ေရဓာတ္ ျပည့္ဝေအာင္ ႀကိဳးစားပါ
ေရကို မ်ားမ်ားေသာက္တာဟာ ဝမ္းေပ်ာ့ေပ်ာ့ သြားေစၿပီး လိပ္ေခါင္းေၾကာင့္ နာက်င္မႈကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ေရအလံုအေလာက္ ေသာက္တာက လိပ္ေခါင္းမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ေယဘုယ်အားျဖင့္ ပူတဲ့ေန႔ေတြနဲ႔ ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္ခ်ိန္ေတြမွာ တစ္ေန႔ ေရရွစ္ခြက္ေလာက္ ေသာက္ေပးပါ။
ဒါ့အျပင္ အယ္လ္ကိုေဟာနဲ႔ ကဖင္းဓာတ္ကို ေလွ်ာ့ေသာက္ပါ။ အယ္လ္ကိုေဟာနဲ႔ ကဖင္းဓာတ္က ခႏၶာကိုယ္မွ ေရဓာတ္ဆံုး႐ႈံးမႈကို အားေပးေစၿပီး ဝမ္းကို မာေက်ာေစကာ လိပ္ေခါင္းေၾကာင့္ နာက်င္မႈကို တိုးေစႏိုင္ပါတယ္။
၆) ေလ့က်င့္ခန္းကို အလံုအေလာက္ လုပ္ေဆာင္ပါ
ေလ့က်င့္ခန္းဟာ လိပ္ေခါင္း မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေရးနဲ႔ ကုသေရးမွာ အေရးပါတဲ့ အခ်က္ပါပဲ။ ေန႔စဥ္ဘဝမွာ အထိုင္မ်ားရင္ တစ္နာရီၾကာတိုင္း မတ္တပ္ရပ္ၿပီး လမ္းေလွ်ာက္ကာ လႈပ္ရွားမႈေတြကို လုပ္သင့္ပါတယ္။ အိမ္သာသြားရင္ ၾကာၾကာထိုင္တာ၊ အေလးအပင္ မတာေတြကို ေရွာင္သင့္ပါတယ္။
၇) ဝမ္းသြားခ်င္စိတ္ကို အေလးထားပါ
မိသားစုတိုင္း အတြက္ နံနက္ခင္း အခ်ိန္က အလုပ္မ်ားလွ ပါတယ္။ အိမ္သာသြားဖို႔ အခ်ိန္ မေပးႏိုင္တာေၾကာင့္ ဝမ္းသြား ခ်င္စိတ္ကို လ်စ္လ်ဴ႐ႈမိရာက ဝမ္းခ်ဳပ္ကာ လိပ္ေခါင္း ျဖစ္သူေတြ မ်ားလွပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဝမ္းသြားခ်င္စိတ္ ေပၚတိုင္း အခ်ိန္ေပးၿပီး အိမ္သာ တက္ေပးဖို႔ လိုပါတယ္။ ဝမ္းခ်ဳပ္တာေၾကာင့္ ဝမ္းသြားခ်ိန္ ၾကာတာကလည္း လိပ္ေခါင္းကို ပိုဆိုးေစႏိုင္ပါတယ္။
၈) ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ခ်ိန္တြင္ အထူးဂ႐ုစိုက္ပါ
ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ခ်ိန္မွာ လိပ္ေခါင္း အျဖစ္ မ်ားပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္ဝန္ ေဆာင္ခ်ိန္မွာ စအို နာက်င္တာနဲ႔ ယားယံတာလို ေဝဒနာေတြ ခံစားရရင္ ဆရာဝန္နဲ႔ ျပပါ။ ကိုယ္ဝန္ ေဆာင္ခ်ိန္မွာ အိပ္စက္စဥ္၊ အနားယူစဥ္ ခႏၶာကိုယ္ကို ဘယ္ဘက္ေစာင္းၿပီး လဲေလ်ာင္းတာေၾကာင့္ ေသြးျပန္ ေၾကာေတြ အေပၚ ဖိအား သက္ေရာက္မႈ ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ လိပ္ေခါင္းကို သက္သာ ေစပါတယ္။
ဇြန္ခုိင္ဦး
(ေဆးဝါးတကၠသိုလ္)
KOLATT(PBDN)
RangonNewsDaily
No comments:
Post a Comment