RangonNewsDaily: February . 27 .2014
တိုက္ဖြိဳက္ေခၚ အူေရာင္ငန္းဖ်ားဟာ ဗက္တီးရီးယား တိုက္ဖြိဳက္ပိုးေၾကာင့္ ျဖစ္ရတယ္။ တိုက္ဖြိဳက္ရွိတဲ့ မစင္အေပၚ ယင္ေကာင္က ပ်ံသန္းၿပီး လူေတြစားတဲ့ အစားအစာ အေပၚနားေတာ့ အဲ့ဒီအစာစားတဲ့လူဟာ တိုက္ဖြိဳက္ေရာဂါ ျဖစ္ေစတယ္။ တစ္ခါတေလ အစားအစာ ခ်က္ျပဳတ္သူရဲ႕ မသန္႔ရွင္းတဲ့ လက္ကတစ္ဆင့္ လူေကာင္းမ်ားထံ ကူးၿပီး တိုက္ဖြိဳက္ေရာ ဂါ ျဖစ္ပြားရတယ္။ ေသာက္သံုးေရ မသန္႔ရွင္းမႈ၊ အစာမသန္႔ရွင္းမႈ၊ ကိုင္တြယ္တဲ့ လက္မသန္႔ရွင္းမႈ၊ ထည့္စရာ ပန္းကန္မသန္႔ရွင္းမႈ၊ မထိေရာက္တဲ့ ကုသခ်က္နဲ႔ မထိန္းႏိုင္တဲ့ ကာကြယ္ေရး စီမံခ်က္ေတြဟာ တိုက္ဖြိဳက္ေရာဂါ ပ်ံ႕ႏွံ႔ရတဲ့ အေၾကာင္းရင္းပဲ ျဖစ္တယ္။
တိုက္ဖြိဳက္ဟာ နာတာရွည္အူေရာင္ ငန္းဖ်ားျဖစ္တာနဲ႔အညီ အခ်ိန္ေတာ္ ေတာ္ၾကာ မေပ်ာက္ဘူး။ အဖ်ားတာ ရွည္တယ္။ အရင္က တိုက္ဖြိဳက္ျဖစ္ရင္ ကလို႐ိုဖင္နီေကာ တစ္ခါေသာက္ တစ္လံုး သံုးႀကိမ္နဲ႔ ၂၁ ရက္ ကုသရတာ ရွိတယ္။
အဲဒီမွာ အတူေနမိသားစုပါ ေဆးတိုက္ရတာ။ စီဖရန္စားေဆးနဲ႔ ကုသေပးရင္လည္း ရတယ္။ ဓာတ္ဆား ရည္ေသာက္ရမယ္။ ေရာဂါျဖစ္သူရဲ႕ အသံုးအေဆာင္ပစၥည္း၊ သူမစားလို႔ က်န္တဲ့ေရနဲ႔ အစားအစာေတြကို သီးသန္႔ထားရမယ္။ ဒါ့အျပင္ မစင္ေတြ ကိုလည္း စနစ္တက် စြန္႔ပစ္ရမယ္။
တိုက္ဖြိဳက္ျဖစ္သူကို အစာေကြၽးရင္ ခပ္ေပ်ာ့ေပ်ာ့ ဆန္ျပဳတ္ေကြၽးႏိုင္တယ္။ ဘာလီရည္နဲ႔ ဓာတ္ဆားရည္ တိုက္ႏိုင္တယ္။ တိုက္ဖြိဳက္ရဲ႕ သြင္ျပင္လကၡဏာ ေတြကေတာ့ ပထမပတ္မွာ ကိုယ္အပူခ်ိန္ ၁ဝဝ ဒီဂရီဖာရင္ဟိုက္မွာ တန္႔ေနျခင္း၊ ေခါင္းကိုက္ျခင္း၊ ကိုယ္လက္ နာက်င္ ကိုက္ခဲျခင္း၊ ႏွလံုးခုန္ႏႈန္းေႏွးသြားျခင္း၊
ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းနဲ႔ ဝမ္းေလွ်ာ၍ အန္ျခင္း စတဲ့ လကၡဏာေတြ ေတြ႕ရၿပီး ဒုတိယပတ္ထဲမွာ ႏွင္းဆီေရာင္အစက္ မ်ား ခႏၶာကိုယ္ေပၚ၌ ေပၚလာျခင္း၊ ေဘလံုးႀကီးျခင္း၊ ေခ်ာင္းဆိုးျခင္း၊ ဝမ္း ဗိုက္တင္းလာျခင္းနဲ႔ ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာ ျခင္းတို႔ ေတြ႕ႀကံဳရၿပီး တတိယပတ္ ထဲ ေရာက္တဲ့အခါ သတိေကာင္းစြာမရ ေတာ့ျခင္း၊ ကေယာင္ေခ်ာက္ခ်ားျဖစ္ ျခင္းနဲ႔ ကုသမႈမရပါက ေသဆံုးျခင္းတို႔ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။
တိုက္ဖြိဳက္ရဲ႕ ဆိုးက်ဳိးလကၡဏာက တိုက္ဖြိဳက္ အူအနာ ေပါက္သြားျခင္း၊ အနာမွ ေသြးယို ထြက္ျခင္း၊ အ႐ိုးအဆစ္မ်ားတြင္ ေရာဂါပိုး ဝင္ေရာက္ျခင္း၊ ဦးေႏွာက္ေျမႇးေရာင္ျခင္း၊ သည္းေျခအိတ္ ေရာင္ျခင္း၊ ႏွလံုးၾကြက္သားေရာင္ျခင္း၊ ေက်ာက္ကပ္ေရာင္ျခင္း၊ ဆီးနည္းသြား ျခင္း၊ အိပ္မေပ်ာ္ျခင္းနဲ႔ အစားမဝင္ျခင္း တို႔ျဖစ္တာေၾကာင့္ ဒီေရာဂါျဖစ္လာရင္ ေပါ့ေပါ့ဆဆ မေနသင့္ဘဲ ေဆး႐ံု၊ ေဆးခန္းသို႔ အျမန္ဆံုး သြားသင့္ပါတယ္။
ေဒါက္တာ လြင္သန္႔ (ေဆး-၂)
kolatt(PBDN)
RangonNewsDaily
တိုက္ဖြိဳက္ေခၚ အူေရာင္ငန္းဖ်ားဟာ ဗက္တီးရီးယား တိုက္ဖြိဳက္ပိုးေၾကာင့္ ျဖစ္ရတယ္။ တိုက္ဖြိဳက္ရွိတဲ့ မစင္အေပၚ ယင္ေကာင္က ပ်ံသန္းၿပီး လူေတြစားတဲ့ အစားအစာ အေပၚနားေတာ့ အဲ့ဒီအစာစားတဲ့လူဟာ တိုက္ဖြိဳက္ေရာဂါ ျဖစ္ေစတယ္။ တစ္ခါတေလ အစားအစာ ခ်က္ျပဳတ္သူရဲ႕ မသန္႔ရွင္းတဲ့ လက္ကတစ္ဆင့္ လူေကာင္းမ်ားထံ ကူးၿပီး တိုက္ဖြိဳက္ေရာ ဂါ ျဖစ္ပြားရတယ္။ ေသာက္သံုးေရ မသန္႔ရွင္းမႈ၊ အစာမသန္႔ရွင္းမႈ၊ ကိုင္တြယ္တဲ့ လက္မသန္႔ရွင္းမႈ၊ ထည့္စရာ ပန္းကန္မသန္႔ရွင္းမႈ၊ မထိေရာက္တဲ့ ကုသခ်က္နဲ႔ မထိန္းႏိုင္တဲ့ ကာကြယ္ေရး စီမံခ်က္ေတြဟာ တိုက္ဖြိဳက္ေရာဂါ ပ်ံ႕ႏွံ႔ရတဲ့ အေၾကာင္းရင္းပဲ ျဖစ္တယ္။
တိုက္ဖြိဳက္ဟာ နာတာရွည္အူေရာင္ ငန္းဖ်ားျဖစ္တာနဲ႔အညီ အခ်ိန္ေတာ္ ေတာ္ၾကာ မေပ်ာက္ဘူး။ အဖ်ားတာ ရွည္တယ္။ အရင္က တိုက္ဖြိဳက္ျဖစ္ရင္ ကလို႐ိုဖင္နီေကာ တစ္ခါေသာက္ တစ္လံုး သံုးႀကိမ္နဲ႔ ၂၁ ရက္ ကုသရတာ ရွိတယ္။
အဲဒီမွာ အတူေနမိသားစုပါ ေဆးတိုက္ရတာ။ စီဖရန္စားေဆးနဲ႔ ကုသေပးရင္လည္း ရတယ္။ ဓာတ္ဆား ရည္ေသာက္ရမယ္။ ေရာဂါျဖစ္သူရဲ႕ အသံုးအေဆာင္ပစၥည္း၊ သူမစားလို႔ က်န္တဲ့ေရနဲ႔ အစားအစာေတြကို သီးသန္႔ထားရမယ္။ ဒါ့အျပင္ မစင္ေတြ ကိုလည္း စနစ္တက် စြန္႔ပစ္ရမယ္။
တိုက္ဖြိဳက္ျဖစ္သူကို အစာေကြၽးရင္ ခပ္ေပ်ာ့ေပ်ာ့ ဆန္ျပဳတ္ေကြၽးႏိုင္တယ္။ ဘာလီရည္နဲ႔ ဓာတ္ဆားရည္ တိုက္ႏိုင္တယ္။ တိုက္ဖြိဳက္ရဲ႕ သြင္ျပင္လကၡဏာ ေတြကေတာ့ ပထမပတ္မွာ ကိုယ္အပူခ်ိန္ ၁ဝဝ ဒီဂရီဖာရင္ဟိုက္မွာ တန္႔ေနျခင္း၊ ေခါင္းကိုက္ျခင္း၊ ကိုယ္လက္ နာက်င္ ကိုက္ခဲျခင္း၊ ႏွလံုးခုန္ႏႈန္းေႏွးသြားျခင္း၊
ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းနဲ႔ ဝမ္းေလွ်ာ၍ အန္ျခင္း စတဲ့ လကၡဏာေတြ ေတြ႕ရၿပီး ဒုတိယပတ္ထဲမွာ ႏွင္းဆီေရာင္အစက္ မ်ား ခႏၶာကိုယ္ေပၚ၌ ေပၚလာျခင္း၊ ေဘလံုးႀကီးျခင္း၊ ေခ်ာင္းဆိုးျခင္း၊ ဝမ္း ဗိုက္တင္းလာျခင္းနဲ႔ ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာ ျခင္းတို႔ ေတြ႕ႀကံဳရၿပီး တတိယပတ္ ထဲ ေရာက္တဲ့အခါ သတိေကာင္းစြာမရ ေတာ့ျခင္း၊ ကေယာင္ေခ်ာက္ခ်ားျဖစ္ ျခင္းနဲ႔ ကုသမႈမရပါက ေသဆံုးျခင္းတို႔ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။
တိုက္ဖြိဳက္ရဲ႕ ဆိုးက်ဳိးလကၡဏာက တိုက္ဖြိဳက္ အူအနာ ေပါက္သြားျခင္း၊ အနာမွ ေသြးယို ထြက္ျခင္း၊ အ႐ိုးအဆစ္မ်ားတြင္ ေရာဂါပိုး ဝင္ေရာက္ျခင္း၊ ဦးေႏွာက္ေျမႇးေရာင္ျခင္း၊ သည္းေျခအိတ္ ေရာင္ျခင္း၊ ႏွလံုးၾကြက္သားေရာင္ျခင္း၊ ေက်ာက္ကပ္ေရာင္ျခင္း၊ ဆီးနည္းသြား ျခင္း၊ အိပ္မေပ်ာ္ျခင္းနဲ႔ အစားမဝင္ျခင္း တို႔ျဖစ္တာေၾကာင့္ ဒီေရာဂါျဖစ္လာရင္ ေပါ့ေပါ့ဆဆ မေနသင့္ဘဲ ေဆး႐ံု၊ ေဆးခန္းသို႔ အျမန္ဆံုး သြားသင့္ပါတယ္။
ေဒါက္တာ လြင္သန္႔ (ေဆး-၂)
kolatt(PBDN)
RangonNewsDaily
No comments:
Post a Comment