အပူအစပ္စာမ်ား စားလြန္းျခင္းႏွင့္ အစာအိမ္၊ အူလမ္းေၾကာင္း ေဝဒနာမ်ား
RangonNewsDaily:: October. 5 .2013
အပူအစပ္စာေတြကို စားလြန္းတာေၾကာင့္ အျဖစ္မ်ားတဲ့ အစာအိမ္
အူလမ္းေၾကာင္းဆိုင္ရာ ေဝဒနာကေတာ့အစာအိမ္နဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္းမွာ
ေရာင္ရမ္းတတ္တာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ အေျခအေနက ပိုဆိုးလာရင္ေတာ့
ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာတာ၊ ဗိုက္ေအာင့္တာစတဲ့ ေဝဒနာေတြကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။
အပူအစပ္စာ စားလြန္းတာေၾကာင့္ ျဖစ္တတ္တဲ့ ေရာဂါအေနနဲ႔ ေျပာရရင္အစာအိမ္
ေရာင္ရမ္းမႈ (Gastritis) ကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ အူသိမ္မွာဆိုရင္
ဗိုက္ရစ္နာတာနဲ႔ ေလထိုးေလေအာင့္တာစတဲ့ Intestinal Colic ကို
ျဖစ္ေစႏိုင္ၿပီး အူမႀကီးမွာဆိုရင္ အူမႀကီးေရာင္ရမ္းတာက ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။
အဲဒီအခါ ဝမ္း ခဏခဏသြားတာ၊ သြားတဲ့ ဝမ္းထဲမွာ ေသြးနဲ႔ အခၽြဲပါတာေတြကို
ျဖစ္ေစတတ္ပါတယ္။ ဒါက ပိုးဝင္တာ (Infection) ေၾကာင့္ ျဖစ္တာပါ။
ႁခြင္းခ်က္အေနနဲ႔ တခ်ဳိ႕လူေတြမွာ င႐ုတ္သီးကို နည္းနည္းပဲစားရင္ေတာင္
ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာတာ၊ ဗိုက္ေအာင့္တာေတြျဖစ္တာက င႐ုတ္သီးနဲ႔ မတည့္လို႔ပါ။
အဲဒီအေျခအေနကို Allergic Condition လို႔ ေခၚၿပီး ဒီလုိလူေတြအေနနဲ႔
င႐ုတ္သီးကို တတ္ႏိုင္သမွ် ေရွာင္သင့္ပါတယ္။ ေန႔စဥ္ဆိုသလို င႐ုတ္သီးစားလြန္းသူ၊စားႏႈန္းမ်ားတဲ့သူေတြကေတာ့
ဝမ္းမေလွ်ာေတာ့ဘဲ ဝမ္းခ်ဳပ္တာမ်ဳိးကိုေတာင္ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။
လိပ္ေခါင္းေရာဂါ ရွိတဲ့သူေတြမွာဆိုရင္ င႐ုတ္သီးအစားမ်ားတာေၾကာင့္
ဝမ္းပိုခ်ဳပ္ႏိုင္ၿပီး ေရာဂါအေျခအေန ပိုဆိုးတတ္ပါတယ္။ င႐ုတ္သီးစိမ္းမွာ
က်န္းမာေရး အတြက္ ေကာင္းက်ဳိးေတြလည္း ရွိပါတယ္။ င႐ုတ္သီးစိမ္းမွာ
အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္နဲ႔ Capsaicin ေတြ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို
ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္၊ အစာစားခ်င္စိတ္ကို ျဖစ္ေပၚေစပါတယ္၊ ႏွလံုးကို
က်န္းမာေစတယ္၊ ႏုပ်ဳိေစပါတယ္ စသျဖင့္ သုေတသနေတြက ေဖာ္ျပထားေပမယ့္
ဘယ္ေလာက္ပမာဏ စားရင္ေကာင္းတယ္ ဆိုတာကိုေတာ့ အတိအက်မသိေသးပါဘူး။
အပူအစပ္စာေတြက အစာအိမ္ရဲ႕ အခၽြဲေျမႇး (Mucosa) ေတြအတြက္ ေကာင္းက်ဳိး
မေပးႏိုင္ပါဘူး။ ေရာင္ရမ္းတာမ်ဳိးေတြကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္
အပူအစပ္စာေတြကို အျမဲတမ္းလိုလို အမ်ားႀကီးစားရင္ အစာအိမ္နဲ႔အူလမ္းေၾကာင္း
က်န္းမာေရးအတြက္ မသင့္ေတာပါဘူး။ စားမိတဲ့ င႐ုတ္သီးက မသန္႔ရွင္းရင္ ပိုၿပီး
ထိခိုက္မႈကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။
င႐ုတ္သီးက မလတ္ဆတ္ရင္၊ သိုေလွာင္ပံု
စနစ္မက်ရင္ Aflatoxin လို႔ေခၚတဲ့ မႈိပါဝင္ၿပီး အဲဒီမႈိေၾကာင့္
ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ မသန္႔ရွင္းတဲ့ င႐ုတ္သီးကို ဘယ္ေလာက္
မ်ားမ်ားစားၿပီး ဘယ္ေလာက္ၾကာၾကာ စားရင္ ျဖစ္ႏိုင္သလဲ ဆိုတာမသိႏိုင္ေပမယ့္
အသည္းကင္ဆာ ျဖစ္ေစႏိုင္တယ္လို႔ေတာ့ အၾကမ္းဖ်င္းသိထားသင့္ပါတယ္။
ဇြန္ခုိင္ဦး (ေဆးဝါးတကၠသိုလ္)
RangonNewsDaily
kolatt (Pabedan)
No comments:
Post a Comment