~ေဆးဝါးကဲ့သုိ႔ အသံုးျပဳႏုိင္သည့္ အရြက္မ်ား
RangonNewsDaily:: Aug 31, 2013
သင္ဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ အစြမ္းထက္ အစားအစာကို စားမယ္လုိ႔
စဥ္းစားမိတယ္ဆုိရင္ သံလြင္ဆီ၊ ဘလူး ဘယ္ရီသီးနဲ႔ သေဘၤာသီးေတြကို အရင္ဆံုး
ျမင္ေယာင္မိမွာပါ။ ဒီအစားအစာေတြဟာ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြ ပါဝင္မႈ
မ်ားျပားၿပီး က်န္းမာေရးအတြက္ အက်ဳိးရွိတယ္ဆုိေပမယ့္ အမွန္မွာေတာ့
ဒီအသီးေတြ သီးတဲ့ အပင္က အရြက္ေတြဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ ပိုမုိ
ေကာင္းမြန္တယ္လို႔သိရ ပါတယ္။ သစ္သီးေတြမွာ မပါဝင္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြဟာ
အဲဒီအရြက္ေတြမွာ ပါဝင္ေနတာေၾကာင့္ပါ။ ေအာက္ပါအရြက္ေတြကို ေဆးဝါးအျဖစ္
အသံုးျပဳႏုိင္ပါတယ္။
၁။ ကိုလက္စထေရာက်ဆင္းဖုိ႔ မာလကာရြက္အသံုးျပဳပါ
မာလကာရြက္ဟာ စားသံုးၿပီး ရွစ္ပတ္အတြင္း ကုိလက္စထေရာအဆင့္နဲ႔
ထ႐ုိင္ဂလစ္စ႐ုိက္အဆင့္ကို က်ဆင္းေစတယ္လုိ႔ အာဟာရနဲ႔
ဇီဝ႐ုပ္ျဖစ္ပ်က္မႈဆုိင္ရာ ဂ်ာနယ္မွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။ ဒီအက်ဳိးေက်းဇူးကို
မာလကာသီးမွ မရရွိႏုိင္ဘူးလုိ႔ ဆိုပါတယ္။ မာလကာရြက္ဟာ အသည္းအတြင္း
အဆီစုေဆာင္းမႈကို ကာကြယ္ႏုိင္တဲ့ အတြက္ ေလျဖတ္တာ၊ ေသြးတုိးတာ၊ metabolic
လကၡဏာ စုျဖစ္တာနဲ႔ အသည္းအဆီဖံုးတာ မျဖစ္ေအာင္ တားျမစ္ႏုိင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္
မာလကာရြက္မွာ ပိုးမႊားေတြကို ေသေစႏုိင္တဲ့ ျဒပ္ေပါင္းေတြ ပါဝင္တာမုိ႔
ဆာမုိနဲလား၊ အီကိုလုိင္နဲ႔ Staph အပါအဝင္ ဘက္တီးရီးယား အမ်ဳိးအစား
အမ်ားအျပား ေပါက္ဖြားမႈကို တားျမစ္ႏုိင္တယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။
၂။ ကင္ဆာေရာဂါမွ ကာကြယ္ႏိုင္ေအာင္ သေဘၤာရြက္စားပါ
ဖေလာ္ရီဒါတကၠသုိလ္မွ ဓာတ္ခြဲခန္း သုေတသနျပဳ လုပ္ခ်က္အရ သေဘၤာရြက္ဟာ
ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို ေသေစႏုိင္ၿပီး အသည္းကင္ဆာ၊ သားျမတ္နဲ႔ မုန္႔ခ်ဳိအိတ္
ကင္ဆာအပါအဝင္ ကင္ဆာ အမ်ဳိးအစား ၁၀ မ်ဳိးရဲ႕ ႀကီး ထြားမႈကို
တားျမစ္ႏုိင္တယ္လုိ႔ ေတြ႕ရွိထားပါတယ္။ သေဘၤာရြက္ဟာ ဘက္တီးရီးယားနဲ႔
ဗိုင္းရပ္စ္ပိုးေတြကိုဖ်က္ ဆီးပစ္ႏုိင္တဲ့ သင့္ခႏၶာကိုယ္တြင္းဆဲလ္ေတြ
ထုတ္လုပ္မႈပို ေကာင္းေအာင္ ျပဳလုပ္ႏုိင္ပါတယ္။
၃။ ေရာဂါအမ်ဳိးမ်ဳိးမွ ကာကြယ္ႏုိင္ေအာင္ သံလြင္ရြက္စားပါ
သံလြင္ရြက္ဟာ ေရာဂါျဖစ္ေစတဲ့ ဘက္တီးရီးယားနဲ႔ ဗုိင္းရပ္စ္ပိုးေတြကို ၉၈
ရာခုိင္ႏႈန္း ေသေစႏုိင္ပါတယ္။ သံလြင္ရြက္ဟာ ေရာင္ရမ္းမႈကို
ေလ်ာ့က်ေစႏုိင္တဲ့အျပင္ သူ႔မွာ ပါဝင္တဲ့ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ ပစၥည္းဟာ ြမနနည
ႊနေ ထက္ ႏွစ္ဆပိုမ်ားပါတယ္။ သံလြင္ရြက္မွာ ပါဝင္တဲ့ အဓိကျဒပ္ေပါင္း
Oleuropein ဟာ ဗုိင္းရပ္စ္ပိုးေတြကို သုတ္သင္ႏုိင္တဲ့ ဂုဏ္သတၱိရွိပါတယ္။
၄။ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္းေအာင္ ဘလူးဘယ္ရီအရြက္ အသံုးျပဳပါ
ဘလူးဘယ္ရီ အရြက္ဟာ အသီးထက္ ဓာတ္တုိး ဆန္႔က်င္ပစၥည္း ပုိမုိပါဝင္ပါတယ္။
အရြက္မွာ ပါဝင္တဲ့ Anti-Gylcemic ျဒပ္ေပါင္းဟာ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို
ထိန္းညိႇႏိုင္တဲ့အတြက္ အမ်ဳိးအစား (၂) ဆီးခ်ဳိေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္
ကာကြယ္ႏုိင္ပါတယ္။
ေဒါက္တာခင္မုိးမုိး
RangonNewsDaily
kolatt (Pabedan): 31.8.2013
No comments:
Post a Comment