ယခုရက္ပိုင္းတြင္ ေစ်းမ်ား၌ ေခါင္းတစ္ရာသားဟု ေခၚၾကေသာ ငါးေသးေသး ေလးမ်ား ေပါေပါမ်ားမ်ား ဝယ္ယူလ်က္ရွိေၾကာင္း သိရသည္။ ထိုငါးေလးမ်ားမွာ အလြန္ေသးငယ္သည့္ ငါးသလဲထိုး ငါးမ်ဳိးႏွင့္ ငါးမႈန္ေလးေခၚ ငါးေသးေသးေလးမ်ား ျဖစ္သည္။ ရာသီေပၚ ျဖစ္သျဖင့္လတ္ဆတ္ၿပီး တစ္ဆယ္က်ပ္သားလွ်င္ ငါးရာက်ပ္ဝန္းက်င္သာ ေစ်းရွိသျဖင့္
အိမ္ရွင္မမ်ား အတြက္လည္း ေစ်းသံုးေခြၽတာရာ ေရာက္သည္။
ေခါင္းတစ္ရာသား ငါးကေလးမ်ားကို နံနံပင္၊ ပင္စိမ္းရြက္မ်ားအုပ္၍ ငါးေလး
အိုးကပ္ခ်က္စားလွ်င္ အလြန္ႏႈတ္ၿမိန္ၿပီး ခံတြင္းေတြ႕ေစသည္။ ငါးသလဲထိုး
ေလးမ်ားကို ဆန္မႈန္႔အႏွစ္ျဖင့္ အေၾကာ္ျပဳလုပ္၍လည္း စားသံုး ၾကသည္။
ဆီျပန္ဟင္းလည္းခ်က္၍ စားႏိုင္သည္။ ငါးေလးမ်ားကို အ႐ိုးပါ ဝါးစားျခင္းျဖင့္
အ႐ိုးအဆစ္ကုိ သန္မာေစႏိုင္ၿပီးအ႐ိုးက်ဳိးလြယ္ ျခင္းကိုကာကြယ္ႏုိင္သည္။
လြန္ခဲ့ေသာသကၠရာဇ္၂ဝဝဝ ျပည့္ႏွစ္မွ ၂ဝ၁ဝျပည့္ႏွစ္ အထိ (၁ဝ)ႏွစ္ကို''
အ႐ိုးအဆစ္ ဆယ္စုႏွစ္'' အျဖစ္ ကမၻာ့က်န္းမာေရးအဖြဲ႕ႀကီး WHO မွ သတ္မွတ္
ခဲ့သည္။ ထိုကဲ့သို႕သတ္မွတ္ရျခင္းမွာ ကမၻာေပၚတြင္ အ႐ိုးက်ဳိးသူ၊ အဆစ္ေရာင္
ေလးဘက္နာျဖစ္သူမ်ား တိုးပြားမ်ားျပားလာျခင္းေၾကာင့္
ျဖစ္သည္။ အ႐ိုးမက်ဳိးေစရန္အတြက္ ကာကြယ္ရန္ ဗီတာမင္ ီရရွိေစ ႏိုင္ေသာ
ေနေရာင္ျခည္ခံျခင္းႏွင့္ ကယ္လစီယံဓာတ္ ၾကြယ္ဝေသာ ႏို႕ႏွင့္ ငါးမ်ား အ႐ိုးပါ
ဝါးစားျခင္းကို ဆရာဝန္မ်ားက အႀကံျပဳလာ ၾကသည္။
ယခုအ႐ိုးအဆစ္
ဆယ္စုႏွစ္ လြန္လာေသာအခါ ေခါင္းေထာင္လာေသာ ေရာဂါမွာအ႐ိုးပြေရာဂါ''ျဖစ္သည္
။ အ႐ိုးတြင္ အႏွစ္နည္းၿပီးအ႐ိုးပါး လာေသာ
ေၾကာင့္ျဖစ္ေသာ ေရာဂါျဖစ္သည္။ ေယာက်္ားမ်ား အသက္ (၅ဝ) ေက်ာ္တြင္
ျဖစ္ေလ့ရွိၿပီး မိန္းမမ်ားတြင္ ေသြးဆံုးၿပီးေနာက္ အ႐ိုးပြ လာသည္ကို
ထူးျခားစြာေလ့ လာ
ေတြ႕ရွိရသည္ဟု ဆိုသည္။
အ႐ိုးပြ၊ အ႐ိုးပါးေရာဂါသည္ အာယုေဗဒ ေဆးပညာ အျမင္အားျဖင့္ ပထဝီဓာတ္ အားယုတ္ေသာ ေရာဂါျဖစ္
သည္။ ပထဝီဓာတ္သည္အ႐ိုးအဆစ္ တို႕၏ အမာခံဓာတ္ျဖစ္သည္။၎ဓာတ္ခ်ဳိ႕တဲ့လွ်င္ဝါေယာဓာတ္ ေခါင္း
ေထာင္လာသျဖင့္ ေလျဖတ္ႏိုင္သည္။ ငါးေလးအိုးကပ္ စားျခင္းသည္
ေလျဖတ္ျခင္းကို ကာကြယ္ႏိုင္သည္
ဟု ေရွးက ျမန္မာဓာတ္စာ ဆရာႀကီးမ်ားက ၫႊန္ၾကားၾကသည္။
ေစ်းေပါေပါျဖင့္ ထိေရာက္ေသာ ဓာတ္စာျဖစ္သည္။ အသက္(၅ဝ)ေက်ာ္ၿပီး အလုပ္အကိုင္မ်ားသူ၊ ႐ုံးဝန္
ထမ္းမ်ား၊ လမ္းေလွ်ာက္နည္းသူ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွား ေလ့က်င့္ခန္း မလုပ္အားသူမ်ားႏွင့္ ေသြးဆံုးအရြယ္
ေရာက္သူအမ်ဳိးသမီးႀကီးမ်ား အတြက္ ယခုရက္ပိုင္းအတြင္း ေပါမ်ားသည့္ ငါးေသးေသးေလး မ်ားကို
တစ္
ပတ္လွ်င္ ႏွစ္ႀကိမ္ခန္႔ စားသံုးေပးလွ်င္ အ႐ိုးက်ဳိးျခင္းမွ ကာကြယ္
ႏိုင္သည့္ အျပင္ အ႐ိုးပြ ေရာဂါအတြက္
လည္း ထိေရာက္ေသာ ဓာတ္စာ ျဖစ္ေၾကာင္း
တင္ျပလိုက္ရေပသည္။
ၾကည္လြင္ျမင့္(မုျဒာ) -
ရတနာပုံသတင္းစာ
[ Pls; Share it , if you care for your health. ]
ယခုရက္ပိုင္းတြင္ ေစ်းမ်ား၌ ေခါင္းတစ္ရာသားဟု ေခၚၾကေသာ ငါးေသးေသး ေလးမ်ား ေပါေပါမ်ားမ်ား ဝယ္ယူလ်က္ရွိေၾကာင္း သိရသည္။ ထိုငါးေလးမ်ားမွာ အလြန္ေသးငယ္သည့္ ငါးသလဲထိုး ငါးမ်ဳိးႏွင့္ ငါးမႈန္ေလးေခၚ ငါးေသးေသးေလးမ်ား ျဖစ္သည္။ ရာသီေပၚ ျဖစ္သျဖင့္လတ္ဆတ္ၿပီး တစ္ဆယ္က်ပ္သားလွ်င္ ငါးရာက်ပ္ဝန္းက်င္သာ ေစ်းရွိသျဖင့္
ေခါင္းတစ္ရာသား ငါးကေလးမ်ားကို နံနံပင္၊ ပင္စိမ္းရြက္မ်ားအုပ္၍ ငါးေလး အိုးကပ္ခ်က္စားလွ်င္ အလြန္ႏႈတ္ၿမိန္ၿပီး ခံတြင္းေတြ႕ေစသည္။ ငါးသလဲထိုး ေလးမ်ားကို ဆန္မႈန္႔အႏွစ္ျဖင့္ အေၾကာ္ျပဳလုပ္၍လည္း စားသံုး ၾကသည္။ ဆီျပန္ဟင္းလည္းခ်က္၍ စားႏိုင္သည္။ ငါးေလးမ်ားကို အ႐ိုးပါ ဝါးစားျခင္းျဖင့္ အ႐ိုးအဆစ္ကုိ သန္မာေစႏိုင္ၿပီးအ႐ိုးက်ဳိးလြယ္ ျခင္းကိုကာကြယ္ႏုိင္သည္။
လြန္ခဲ့ေသာသကၠရာဇ္၂ဝဝဝ ျပည့္ႏွစ္မွ ၂ဝ၁ဝျပည့္ႏွစ္ အထိ (၁ဝ)ႏွစ္ကို'' အ႐ိုးအဆစ္ ဆယ္စုႏွစ္'' အျဖစ္ ကမၻာ့က်န္းမာေရးအဖြဲ႕ႀကီး WHO မွ သတ္မွတ္ ခဲ့သည္။ ထိုကဲ့သို႕သတ္မွတ္ရျခင္းမွာ ကမၻာေပၚတြင္ အ႐ိုးက်ဳိးသူ၊ အဆစ္ေရာင္ ေလးဘက္နာျဖစ္သူမ်ား တိုးပြားမ်ားျပားလာျခင္းေၾကာင့္
ျဖစ္သည္။ အ႐ိုးမက်ဳိးေစရန္အတြက္ ကာကြယ္ရန္ ဗီတာမင္ ီရရွိေစ ႏိုင္ေသာ
ေနေရာင္ျခည္ခံျခင္းႏွင့္ ကယ္လစီယံဓာတ္ ၾကြယ္ဝေသာ ႏို႕ႏွင့္ ငါးမ်ား အ႐ိုးပါ
ဝါးစားျခင္းကို ဆရာဝန္မ်ားက အႀကံျပဳလာ ၾကသည္။
ယခုအ႐ိုးအဆစ္ ဆယ္စုႏွစ္ လြန္လာေသာအခါ ေခါင္းေထာင္လာေသာ ေရာဂါမွာအ႐ိုးပြေရာဂါ''ျဖစ္သည္
အိမ္ရွင္မမ်ား အတြက္လည္း ေစ်းသံုးေခြၽတာရာ ေရာက္သည္။
ေခါင္းတစ္ရာသား ငါးကေလးမ်ားကို နံနံပင္၊ ပင္စိမ္းရြက္မ်ားအုပ္၍ ငါးေလး အိုးကပ္ခ်က္စားလွ်င္ အလြန္ႏႈတ္ၿမိန္ၿပီး ခံတြင္းေတြ႕ေစသည္။ ငါးသလဲထိုး ေလးမ်ားကို ဆန္မႈန္႔အႏွစ္ျဖင့္ အေၾကာ္ျပဳလုပ္၍လည္း စားသံုး ၾကသည္။ ဆီျပန္ဟင္းလည္းခ်က္၍ စားႏိုင္သည္။ ငါးေလးမ်ားကို အ႐ိုးပါ ဝါးစားျခင္းျဖင့္ အ႐ိုးအဆစ္ကုိ သန္မာေစႏိုင္ၿပီးအ႐ိုးက်ဳိးလြယ္
လြန္ခဲ့ေသာသကၠရာဇ္၂ဝဝဝ ျပည့္ႏွစ္မွ ၂ဝ၁ဝျပည့္ႏွစ္ အထိ (၁ဝ)ႏွစ္ကို'' အ႐ိုးအဆစ္ ဆယ္စုႏွစ္'' အျဖစ္ ကမၻာ့က်န္းမာေရးအဖြဲ႕ႀကီး WHO မွ သတ္မွတ္ ခဲ့သည္။ ထိုကဲ့သို႕သတ္မွတ္ရျခင္းမွာ ကမၻာေပၚတြင္ အ႐ိုးက်ဳိးသူ၊ အဆစ္ေရာင္ ေလးဘက္နာျဖစ္သူမ်ား တိုးပြားမ်ားျပားလာျခင္းေၾကာင့္
ယခုအ႐ိုးအဆစ္ ဆယ္စုႏွစ္ လြန္လာေသာအခါ ေခါင္းေထာင္လာေသာ ေရာဂါမွာအ႐ိုးပြေရာဂါ''ျဖစ္သည္
။ အ႐ိုးတြင္ အႏွစ္နည္းၿပီးအ႐ိုးပါး လာေသာ
ေၾကာင့္ျဖစ္ေသာ ေရာဂါျဖစ္သည္။ ေယာက်္ားမ်ား အသက္ (၅ဝ) ေက်ာ္တြင္
ျဖစ္ေလ့ရွိၿပီး မိန္းမမ်ားတြင္ ေသြးဆံုးၿပီးေနာက္ အ႐ိုးပြ လာသည္ကို
ထူးျခားစြာေလ့ လာ
ေတြ႕ရွိရသည္ဟု ဆိုသည္။
အ႐ိုးပြ၊ အ႐ိုးပါးေရာဂါသည္ အာယုေဗဒ ေဆးပညာ အျမင္အားျဖင့္ ပထဝီဓာတ္ အားယုတ္ေသာ ေရာဂါျဖစ္
အ႐ိုးပြ၊ အ႐ိုးပါးေရာဂါသည္ အာယုေဗဒ ေဆးပညာ အျမင္အားျဖင့္ ပထဝီဓာတ္ အားယုတ္ေသာ ေရာဂါျဖစ္
သည္။ ပထဝီဓာတ္သည္အ႐ိုးအဆစ္ တို႕၏ အမာခံဓာတ္ျဖစ္သည္။၎ဓာတ္ခ်ဳိ႕တဲ့လွ်င္ဝါေယာဓာတ္ ေခါင္း
ေထာင္လာသျဖင့္ ေလျဖတ္ႏိုင္သည္။ ငါးေလးအိုးကပ္ စားျခင္းသည္
ေလျဖတ္ျခင္းကို ကာကြယ္ႏိုင္သည္
ဟု ေရွးက ျမန္မာဓာတ္စာ ဆရာႀကီးမ်ားက ၫႊန္ၾကားၾကသည္။
ေစ်းေပါေပါျဖင့္ ထိေရာက္ေသာ ဓာတ္စာျဖစ္သည္။ အသက္(၅ဝ)ေက်ာ္ၿပီး အလုပ္အကိုင္မ်ားသူ၊ ႐ုံးဝန္
ေစ်းေပါေပါျဖင့္ ထိေရာက္ေသာ ဓာတ္စာျဖစ္သည္။ အသက္(၅ဝ)ေက်ာ္ၿပီး အလုပ္အကိုင္မ်ားသူ၊ ႐ုံးဝန္
ထမ္းမ်ား၊ လမ္းေလွ်ာက္နည္းသူ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွား ေလ့က်င့္ခန္း မလုပ္အားသူမ်ားႏွင့္ ေသြးဆံုးအရြယ္
ေရာက္သူအမ်ဳိးသမီးႀကီးမ်ား အတြက္ ယခုရက္ပိုင္းအတြင္း ေပါမ်ားသည့္ ငါးေသးေသးေလး မ်ားကို
တစ္
ပတ္လွ်င္ ႏွစ္ႀကိမ္ခန္႔ စားသံုးေပးလွ်င္ အ႐ိုးက်ဳိးျခင္းမွ ကာကြယ္
ႏိုင္သည့္ အျပင္ အ႐ိုးပြ ေရာဂါအတြက္
လည္း ထိေရာက္ေသာ ဓာတ္စာ ျဖစ္ေၾကာင္း
တင္ျပလိုက္ရေပသည္။
ၾကည္လြင္ျမင့္(မုျဒာ) -
ၾကည္လြင္ျမင့္(မုျဒာ) -
ရတနာပုံသတင္းစာ
[ Pls; Share it , if you care for your health. ]
[ Pls; Share it , if you care for your health. ]
No comments:
Post a Comment